Showing posts with label BASIC H SHAKLEE. Show all posts
Showing posts with label BASIC H SHAKLEE. Show all posts

Tuesday, November 15, 2016

APA YANG BESTNYA DENGAN BASIC H SHAKLEE?

Assalammualaikum...

Korang pernah guna tak Basic H shaklee..senang citer memang multipurpose. Kenapa Ida kata macam tu?


Image result for basic h shaklee


Actually sebelum ni memang Ida tak pernah guna tapi tahun lepas Ida cuba nak pakai sebab kawan-kawan kata best. Ida beli la kan..heheh. Dan bila Ida guna..memang best pun..

Orang kata bukan sekadar mencuci, nak rendam semua boleh..



kita ni tak kisah la ibu menyusu ke..ibu mengandung ke..sayur mestilah nak segar kan..baru la dapat segala vitamin K, A , C, E dan juga asid folat, mineral seperti kalsium, juga zat besi dan protein kan...kan....

kalau sayu layu mesti tak sedap kan..jadi tak rangup..vitamin pun kurang...

Basic H ni non-toxic. Totally safe. Tiada pewangi. Tiada bahan kimia. Kandungan utama Basic H2 adalah minyak jagung dan minyak kelapa.

so jangan risau k...

ni nak share macam mana nak segarkan sayur sawi yang lembik layu tu kembali segar,..

bawa keluar peti ais..alahai..lunyai..kalau potong pun mesti kecik-kecik je...

lepas rendam dalam basic H dan dibiarkan selama 15 minit..

hah....ko...segar bugar..macam baru petik je..
potong pun krup,,krup bunyi die..

Lagi?

Ni nak share skit tipa utk basuh baju sekolah, kasut sekolah atau baju kerja. Mana yg terkena minyak kari la..ada yg kasut mcm.belacan la. Ada cara lebih mudah dan jimat dengan menggunakan...

BASIC H SHAKLEE!!!




Hanya rendam semalaman, bilas dan.dibiarkan kering.

Taknyah gosok kuat2 smpai rosak kulit kasut. Kang tak smpai setahun kasut dah rosak

1 botol ni RM46 sahaja..tahan berbulan-bulan dan banyak kegunaannya...


Nak cuba? sila klik







Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya


Sunday, June 26, 2016

FIRST AID KIT YANG UTAMA UNTUK SEKELUARGA

Assalammualaikum...

Sekarang dah masuk 10 hari terakhir kita menyambur Ramadhan. Sekejap je masa berlalu. Tahun ni tak rasa penat mungkin tak buat kuih raya kot.hahahha. Rasa nak buat kek je nanti, kuih raya dah ada yang beli.



Hari ni secara santai Ida nak kongsikan First Aid Kit untuk kami sekeluarga. Yelah kita ni setiap hari dikelilingi dengan udara yang tidak sihat. Asap rokok, asap kereta, habuk...semua tu boleh menyebabkan kita jatuh sakit lebih-lebih lagi kalau sistem imun kita tak kuat terutamanya kanak-kanak.


Ini la First Aid kit untuk kami sekeluarga. Mungkin sesetengah orang simpan berpapan-papan panadol, ubat demam dan sebagainya tapi Ida simpan yang ni mesti ada kat rumah.

Memang ada je ubat klinik demam, batuk untuk anak-anak di rumah tapi memang tak pernah habis. Sampaikan Ida pun tak tahu kali terakhir Ida amik ubat kat klinik. Ida sendiri lagi la..memang dah tak makan panadol sejak jumpa Shaklee. Kalau jatuh sakit pun kejap je dah kebah.

Basic H ni ada 1001 keguanannya, bukan setakat boleh rendam periuk, botol anak, hapuskan kutu di kepala malah juga boleh mengurangkan demam anak-anak dan gatal-gatal..ye mandikan je...kalau anak-anak demam Ida akan letakkan beberapa titis basic H ni dalam air dan tuam diorang. Alhamdulillah memang cepat kebah...

Jangan risau kandungan utama Basic H2 adalah minyak jagung dan minyak kelapa sahaja. tak membahayakan...

Herbal blend cream- hah ni sentiasa ada je di rumah dan sentiasa di cari-cari oleh ibu-ibu yang anak ada masalah ruam. Ye betul..anak-anak Ida kalau mula naik ruam, gatal-gatal memang ni je lah yang Ida sapu...bau die memang macam berangin skit tapi langsung tak panas sebab daripada ekstrak semulajadi yang menenangkan termasuk sage, horse chestnut yarrow dan rosemary.

Nutriferon- ni paling urgent kena ada kat rumah untuk kuatkan sistem imun anak-anak. Baru-baru ni anak-anak Ida badan panas. mungkin sebab perubahan cuaca dengan pantasnya Ida berikan setengah packet nutriferon setiap sorang. Taknyah bancuh diorang suka tuang macam tu je dalam mulut sebab rasa die manis. Alhamdulillah memang tak bagi ubat klinik, badan panas dah kebah. Stok nutriferon pun dah nak habis..dah nak kena topup ni...huhuh


Selain dari supplement yang biasa Ida makan setiap hari tapi kalau untuk kecemasan memang ni je yang mesti ada. Alhamdulillah...ditemukan cara yang lebih sihat untuk kesihatan keluarga.


Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya

Thursday, September 3, 2015

CARA HILANGKAN KOTORAN WARNA PADA DINDING,ART OF KIDS

Assalammualaikum..

Mesti ibu-ibu kat rumah ada anak-anak yang suka conteng dinding kan. Asal dapat pen atau warna mesti nak conteng dinding. Itu belum termasuk guna marker lagi...aduh..habis dinding. Pening kepala fikir camner nak hilangkan. Marah pun tak guna jugak.




Sama la macam anak-anak Ida. Si Asyraf tak buat masa kecil tapi si Aqil. Aduh bukan setakat dinding je tangan dia, badan Asyraf pun habis dicontengnya. Ini Ida nak tunjukkan video cara hilangkan kotoran warna pada dinding dengan menggunakan Basic H Shaklee.




CARA HILANGKAN KOTORAN WARNA PADA DINDING




Nampak kan perubahan yang berlaku. Kalau terkena marker pun boleh hilang tapi ambil masa sedikit dan kena gosok dengan kuat.

Paling best ye kalau nak sental kat badan anak dah tak kisah sebab dijamin 100% semulajadi dan NO CHEMICAL. Dah tak payah nak guna sabun.


Nak order? sila klik


Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Fanpage : Mummysupplementshop
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya.

Wednesday, June 10, 2015

PENCUCI AJAIB,SEMUA PUN BOLEH

Assalammualaikum...

Pernah tak korang nak cuci periuk atau kuali yang dah lama kesan gris atau minyak yang susah nak tanggal? Kalau berus memang ambil masa dan sakit tangan kan?


Kalau rendam sebulan pun belum tentu senang nak cuci kan?
Pencuci ajaib yang Ida nak cakaplan ni dijamin selamat dan berkesan. Bukan je boleh hilangkan gris dan minyak  (klik sini)malah boleh putihkan balik kasut sekolah anak-anak yang bila dah masuk pakai tak sampai 2-3bulan dah lunyai sebab gosok terlalu kuat. Selain itu korang boleh rendam sayur hijau yang dah layu supaya kembali segar dan rangup.

Betul Ida sendiri dah buat? boleh tengok kat sini

Kandungan utamanya ialah minyak jagung dan minyak kelapa. 100% semulajadi.



Ini antara testimoni Basic H Shaklee yang orang lain pernah buat.

Selain rendam sayur dan cuci kuali Ida suka letakkan sedikit masa anak-anak demam. Memang demam cepat je kebah tanpa makan ubat pun. klik sini

Sebab sekarang ni Shaklee tengah open tawaran bagi sesiapa yang mendaftar dan membeli sekurang-kurangnya 1 botol Basic H Shaklee dan mendapat 1 botol FREE VITALEA


So jangan lepaskan peluang ni k....

Berminat nak order? sila klik

Sila hubungi saya untuk sebarang pesanan dan pertanyaan:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Fanpage : Mummysupplementshop
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya.

Tuesday, April 21, 2015

7 TIPS REDAKAN DEMAM DAN SELSEMA ANAK TANPA UBAT DENGAN CEPAT

Asalammualaikum...

Bila anak-anak mula demam dan selsema hati ibu mana la nak senang. Nak buat kerja pun susah hati sebab anak asyik merengek je. Bila check suhu badan plak melebih 37'c. Aish...tak boleh jadi ni. Mesti kelam-kabut nak bawa pergi ke klinik ambil ubat. Ada tu sampai 2-3 klinik pergi amik ubat masih belum sembuh jugak.



Alhamdullilah anak-anak Ida susah nak jatuh sakit. Dalam masa 1 tahun tu boleh kira la dalam 2-3 kali je die akan demam,selsema atau batuk. Dan selalunya memang tak lama. Ida pula jenis kurang bagi ubat-ubat ni kalau anak jatuh sakit kalau teruk sangat bagi juga tu pun kadang-kadang je.Kali ni Ida akan kongsikan 7 tips redakan demam dan selsema anak tanpa ubat dengan cepat dari pengalama Ida sendiri.

7 TIPS REDAKAN DEMAM DAN SELSEMA ANAK TANPA UBAT DENGAN CEPAT

1. Jangan pakaikan baju mahupun selimutkan anak. 

Biarkan badan die terdedah dengan persekitaran supaya haba panas badan cepat sejuk. Kalau yang kecik bagi pakai pampers je.

2. Kerapkan mandi

Biar die kerap mandi. Setiap kali kita nak tukar lampin atau die nak ke tandas ke. Tak nyah mandi lama-lama pun asalkan bagi sejuk badan tu. Biar die rasa selesa

3. Sedut selsema

Yang ni jarang ibu bapa yang nak buat. Katanya geli. Ida memang akan sedut selsema anak sejak die dari kecik lagi kalau selsema. Mesti ada yang tanya "rasa apa". Mesti la rasa masin-masin skit..hehehe..

4. Banyakkan minum air

Pastikan die minum air dengan banyak supaya badan tak terhidrat nanti.

5. Sapukan dengan minyak bawang putih

Ini Ida suka letak setiap kali die demam,batuk atau selsema. Kalau hidung die berair tu..letak je time die tidur malam tu kat tapak kaki,dada,belakang badan dan skit kat hidung. Esok tu memang dah tak berair hidung tu. Nak tahu buat macam mana,klik kat sini

6. Check suhu badan

Pastikan korang sentiasa check suhu badan anak. Kalau dah lebih dari 38'C cepat-cepat la bawa ke klinik k..

7. Tuam dengan air ais

Ida kalau anak-anak demam memang akan tuam dengan air ais. Letak air ketul tu. Tambah ais skit..tuam la kepala dan badan die. Tapi ada kelainan skit Ida suka tambahkan beberapa titis Basic H Shaklee. Memang setiap kali Ida letak dan tuam. Memang panas badan die cepat hilang.

Ni antara tips redakan demam dan selsema anak tanpa ubat dengan cepat. Alhamdullilah..ida akan buat semua ni kalau diorang jatuh sakit...dalam masa 3-4hari je dah sembuh. Ni tanpa bagi makan ubat demam kat klinik. Kalau nampak teruk,suhu tinggi baru bagi makan ubat. Tu pun 2-3kali je. Ida lebih suka buat secara natural. Dan alhamdullillah diorang aktif je macam biasa takde la nampak menempek penat kat atas sofa.


Tips yang Ida bagi ni bila anak start demam dan selsema tau. Kalau nampak anak tak larat sangat,nampak teruk bawa g klinik..jangan biarkan k...

Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Fanpage : Mummysupplementshop
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya.



Thursday, September 18, 2014

TESTIMONI BASIC H SHAKLEE

Assalammaulaikum...

Sekali lag Ida teruja nak kongsikan dengan korang testimoni Basic H Shaklee yang Ida buat pagi tadi. Tapi ada juga yang kata testimoni yang Ida buat menipu. Buat apa la Ida nak tipu, tak berkat nanti rezeki yang Ida dapat. Lagipun tak salah pun nak cuba dulu kalau betul la tak percaya kan. Tak kenal maka tak cinta.

Testimoni Basic H Shaklee : Segarkan kembali sayur yang layu


Ni sayur yang Ida beli minggu lepas, memang layu habis. Kalau sebelum ni memang Ida akn buang, membazir sangat. So kali ni Ida nak try dengan Basic H Shaklee.

Ni hasil rendaman dalam air Basic H selama 30 minit..
Taraaa...nampak kan kesegaran die kembali..goreng pun ade rasa crunchy la tau!

APA ITU Basic H?


Basic H ada 1001 kegunaan dan di belakang botolnya ada ditulis hanya 3 kegunaan sahaja ia cuci lantai, tingkap dan perkakas dapur. Lagi 997 kegunaan adalah hasil eksperimen lebih 700 000 ahli di seluruh dunia.

Kandungan utama Basic H2 adalah minyak jagung dan minyak kelapa.



Basic H selamat digunakan kerana :
  • Ia tidak bertoksik,
  • Tanpa gas beracun,
  • Tanpa bahan kimia berbahaya,
  • Tanpa bahan pewangi ,
  • pH seimbang ,
  • Tanpa klorin, 
  • Lembut pada kulit
  • Berkesan meningalkan kotoran berminyak,
  • Kepekatan berganda ..jimat tau
  • Ramuan semulajadi yang diekstrak daripada jagung dan kelapa
  • Tanpa fosfat
  • Bekad yang boleh kitar semula
  • Tanpa bahan pewarna
  • Selamat untuk sistem septik dan pembentungan
Berminat nak order? sila klik


Sila hubungi saya untuk sebarang pesanan dan pertanyaan:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Email: Aqidgirl_88@yahoo.com

Wednesday, September 10, 2014

TESTIMONI BASIC H SHAKLEE

Assalammualaikum..

Maybe korang pernah baca entry Ida sebelum ni di mana Ida kongsikan cara hilangkan kesan gris dengan Basic H Shaklee. Arini Ida nak kongsikan lagi testimoni Basic H Shaklee dari Ida dan jiran Ida..hehehhe.Kebetulan selepas Ida kongsikan gambar periuk hitam ku yg bersih dengan Basic H, jiran Ida pun order. So jom kita baca testimoni Basic H Shaklee.

HILANGKAN KESAN GRIS PADA KUALI DENGAN BASIC H SHAKLEE



Malu sebenarnya nak tunjuk periuk ku yang telah berjasa bertahun-tahun lamanya. Start dari Ida kahwin pastu pindah sementara dok ngan mak mertua. Mak mertua Ida plak yg gune. Lepas pindah rumah sendiri, dikembalikan pada tuannya sampai sekarang.hehhehe..

Jangan cakap la, kita ni kadang2 memang malas nak sental belakang kuali tu. Bukan sekejap, mana dengan sakit tangan lagi. So Ida decide nak try Basic H. Sental sekejap je, tengok pe yang jadi. Ni belum tahap rajin ni, kalau tak memang putih bersinar kembali la periuk ku.hehheheh

Kebetulan jiran sebelah rumah tengok post gambar dalam facebook Ida, So die pun order dan tadi Ida saja whatsapp tanya sama ada die dah gune ke belum. So ni jawapan die..

Testimoni Basic H Shaklee


Sebab pe Ida suka sangat Basic H ni?

SELAMAT!
➻ tidak bertoksik
➻ tanpa gas beracun
➻ tanpa bahan kimia yang berbahaya
➻ tanpa bahan pewangi
➻ lembut pada tangan
➻ mengandungi kandungan pH yang seimbang
➻ tanpa klorin

BERKESAN!
➻ mampu menanggalkan kotoran yang berminyak
➻ 16 auns Basic H boleh dicairkan di dalam 48 gelen air kerana kepekatannya yang tinggi!!

MESRA ALAM!
➻ diekstrak daripada ramuan semulajadi seperti jagung dan kelapa
➻ tanpa fosfat
➻ diisi di dalam bungkusan yang boleh dikitar semula
➻ tanpa bahan pewarna
➻ selamat untuk sistem septik dan pembentungan


Nak order? sila klik



Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya :

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Email: Aqidgirl_88@yahoo.com

Saturday, August 23, 2014

CARA HILANGKAN KESAN GRIS DENGAN MUDAH

Assalammualaikum..

Teruja Ida nak tulis entry psal ni. Tadi Ida baru dapat barang yang Ida order dari Shaklee. Ida restock brg2 kat umah yang dh habis dan Ida ade order Basic H. Actually dah lama nak try order, tapi asyik terlupa je. So kali ni, Ida order la sbb nak try hilangkan kesan minyak hitam di bontot kuali ku..wah memang ternyata excited sangat..




Ida try pada pemegang die dulu sebab time ni nak goreng ikan makan nasi.hehehe

Nampak tak? Mana Ida tak terujanya. Sebelum nya ade kesan kena sental tapi still tak hilang. Sampai lenguh tangan,kuku habis pecah. Selepas sental dengan Basic H dan span besi..terus hilang. Tak sampai 10 minit pun, tangan pun tak sakit. Memang esok, semua periuk belanga kena sental la dengan Basic H.

Malah sangat menjimatkan. Letak 3-4titis je dah berbuih. Nak mop 1 rumah pun boleh, letak 1 sudu besar dan air sebaldi mop la rumah. Lebihan tu g cuci lantai dan dinding bilik air plak.

Banyak kebaikan Basic H, jom lihat:

Untuk Kegunaan Peribadi:

  • Cucian tangan. Rendamkan kuku kotor anda (contoh selepas berkebun) di dalam semangkuk air yang dicampur Basic-H dan ia mampu menarik keluar kekotoran yang ada di celah kuku.
  • Sebagai mandian untuk melegakan masalah kulit seperti gatal dan kemerahan. Ada testimoni customer kami mengatakan kegatalan di bahagian alat sulit lega dengan cepat bila dibilas bersama air campuran Basic-H (tapi untuk cucian luaran sahaja yer)
  • Sesuai untuk bayi yang mengalami nappy rash atau eczema.
  • Sebagai pengganti Dettol untuk mencuci kesan luka dan melecur. Boleh digunakan untuk mencuci kawasan kulit yang berjerawat juga.
  • Sebagai syampu untuk mengurangkan kelemumur dan melegakan kulit kepala yang gatal. Ada customer yang menggunakan Basic-H untuk merawat masalah kutu pada kepala anak. 
  • Untuk tujuan shaving
  • Untuk berkebun. Siram pada tanaman anda untuk menyegarkannya.
  • Sebagai insect repellant.
  • Mencuci contact-lens
Untuk Kegunaan Rumah:
  • Cucian pinggan mangkuk, lantai, toilet, tingkap, akuarium dan segala benda yang anda teringin untuk cuci. Tidak perlu dibilas. Kelengkapan rumah anda akan bersih bersinar dan tidak akan dihampiri oleh serangga.
  • Cucian pakaian. Boleh menghilangkan kesan gris, lipstick, kopi, dakwat, etc.
  • Rendaman sayur, buah dan daging untuk membuang bau, ulat dan untuk menambah kesegaran
  • Boleh menanggalkan getah (gum) yang melekat pada kulit and pakaian dengan mudah dan cepat
  • Mencegah sinki tersumbat dengan penggunaan yang berterusan. Basic-H dapat memecahkan kesan gris yang menyebabkan sinki tersumbat.
  • Untuk cucian lampin (cloth diapers) dan pakaian bayi. Detergent biasa boleh menyebabkan alahan kulit pada bayi yang sensitif.
  • Sebagai humidifier
  • Membersihkan enjin kereta, terminal bateri dan radiator
See, betapa banyaknya kebaikan menyimpan Basic-H ni malah menyimatkan. Basic-H adalah phosphate-free, 100% organic, biodegradable, non-toxic, odor free, non detergent/soap, pH yang seimbang, dan tidak menyebabkan iritasi pada kulit, mata dan saluran pernafasan.

Nak order? sila klik


Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya :

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Email: Aqidgirl_88@yahoo.com

Saturday, May 10, 2014

CARA SEGARKAN KEMBALI SAYUR YANG LAYU

Bagi ibu-ibu menyusu macam saya, sayur sawi diketahui antara sayur yang dapat mem'boost'kan pengeluaran susu. Mengandungi vitamin K, A , C, E dan juga asid folat, mineral seperti kalsium, juga zat besi dan protein (sekadar menyatakan secara ringkas). All in all, memang best lah sayur sawi ni. Sedap pun sedap kan?

Pernak tak bila keluarkan sayur sawi dari peti ais, sayur akan layu malah jadi lembik dan warna kuning..

Ini caranya untuk kembalikan kesegaran sayur anda dengan Basic H shaklee.




1. Masukkan sayur sawi ke dalam besen.

2. Masukkan air sehingga penuh. Letakkan 2-3 titik basic H shaklee.

3. Rendam selama 15-20minit.

4. Tengoklah hasilnya. Goreng pun masih ranggup tau!!

Kawan-kawan, tu baru satu.. Basic H ni ada macam-macam kegunaan tau. 

Contohnya, kalau kawan-kawan ada anak yang eczema tu, boleh masukkan beberapa titis Basic H dalam air mandian anak tu, di samping kawan-kawan sendiri mengamalkan makan alfalfa (bagi yang masih BF).

Antara lain lagi : -

  • Sebagai larutan untuk jerlum kepala/badan anak/bapak yang demam.
  • Untuk memandikan anak2 bagi mengelakkan serangan nyamuk.
  • Mencuci kudis dan melecur pada kulit.
  • Ubat untuk ulser dalam mulut.
  • Merendam segala jenis botol susu baby, pam susu dan sebagainya.
  • Mencuci barang-barang di dapur.
  • Mencuci lantai.
  • Segala hal2 yang berkaitan dengan pencucian lah.
  • Dan lain2
Basic H ni non-toxic. Totally safe. Tiada pewangi. Tiada bahan kimia.
Kadar Ph yang seimbang. Natural. Biodegradable. Jimat serta mudah digunakan. Sangat recommended kepada kawan-kawan yang mengamalkan green living.

Nak order? sila klik



Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya :

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Email: Aqidgirl_88@yahoo.com

Sunday, December 22, 2013

BASIC H SHAKLEE

1001 Kegunaan BASIC - H SHAKLEE


Sebagai bahan pencuci :

BIL
KEGUNAAN
CARA
1.
Mencuci & membersih sayur-sayuran dan buah-buahan daripada racun & bahan kimia
Isikan air ke dalam besen dan masukkan 5 titik basic-h. Biarkan selama 5 – 10 minit
2.
Mencuci & membersih ikan, ayam & daging & makanan laut daripada bahan awet
Isikan air ke dalam besen dan masukkan 2-3 titik basic-h. Biarkan selama 5 – 10 minit
3.
Mencuci & membersih makanan basah spt. Mee kuning, kuehtiau dsbnya daripada bahan awet
Isikan air ke dalam besen dan masukkan 2-3 titik basic-h. Biarkan selama 5 – 10 minit
4.
Mencuci & membersih tempat dan peralatan memasak (terutama yang berminyak)
Isikan air ke dalam baldi dan masukkan satu sudu teh basic-h dan gunakan untuk mencuci peralatan memasak
5.
Mencuci & membersih bilik air, tandas, tangki, sinki, cermin tingkap, rak buku, almari dsbnya
Isikan air ke dalam baldi dan masukkan satu sudu teh basic-h kemudian mopkan atau lapkan tempat yang hendak dibersihkankecuali bilik air dan tandas perlu diberus
6.
Mencuci badan, tangan dan kaki daripada daki kotoran, pijar lada, dakwat marker pen, minyak dsbnya
Basahkan tangan dengan air kemudian tuangkan 2-3 titik kemudian digosok-gosok serta bilas
7.
Mencuci & membersih lantai serta alat permainan
Isikan air ke dalam baldi dan masukkan satu sudu teh basic-h kemudian cuci alat mainan dan dibilas manakala cucian lantai tidak perlu dibilas selepas lantai dimop kerana ia mudah kering dan tidak melicinkan lantai
8.
Menanggalkan gula-gula getah pada baju dsbnya
Titikkan 5 titik di sebelah belakang baju yang terkena gula getah kemudian digosok-gosok hingga tertanggal
9.
Mengasah pisau
Titikkan 4-5 titik pada pisau dan asah pisau seperti biasa sehingga tajam
10.
Membersih dakwat pen pada tangan, baju dsbnya
Titikkan 4-5 titik di tempat terkena dakwat, digosok dan kemudian dibilas

Ketika Kecemasan :

BIL
KEGUNAAN
CARA
1.
Menghapuskan kutu di atas kepala
Basahkan rambut dan ambil 10 titik basic-h dan lumurkan ke atas kepala dan ratakan. Setelah selesai balutkan kepala dengan kain tuala bersih dan biarkan selama 10-15 minit barulah dibilas
2.
Terkena minyak, air panas atau melecur terkena benda panas
Sapukan terus basic-h ke atas tempat yang terkena tadi dan kulit tidak akan menggelembung atau melecur bahkan akan rasa sejuk.
3.
Menghindarkan & membunuh serangga seperti lipas, nyamuk, semut, lalat dsbnya
Tuangkan 4-5 titik basic-h ke dalam botol semburan bunga yang dicampur air kemudian goncang dan semburkan kepada serangga
4.
Demam panas (sebelum berjumpa doctor)
Tuangkan 4-5 titik basic-h ke dalam besen kecil yang mengandungi air.Kemudian sapukan atau lumurkan ke seluruh badan dan kepala.
5.
Sakit gigi
Masukkan 4-5 titik basic-h ke dalam cawan yang dicampur air kemudian kumur. Sekiranya sakit pada gigi berlubang titikkan 2-3 basic-h pada kapas dan letakkan pada tempat yang sakit.
6.
Gatal-gatal pada badan atau miang (masalah kulit)
Tuangkan 4-5 titik ke dalam gayung. Kemudian gosokkan ke seluruh tempat gatal dengan menggunakan span mandian dan dibilas.
7.
Ulser dan mulut berbau
Tuangkan 4-5 titik ke dalam gelas kemudian kumur (sekerap mungkin)
8.
Penyubur tanaman dan penggembur tanah
Air lebihan cucian basic-h boleh disiram pada pokok bunga dan tanaman lain untuk membantu kesegaran dan kesuburan.
9.
Menghilangkan karat dan daki pada barang kemas, jam tangan dsbnya
Tuangkan 4-5 titik basic-h ke dalam mangkuk kecil kemudian rendamkan dan biarkan selama 15-30 minit, karat dan daki akan tanggal serta kelihatan kilat seperti baru.


Terbaikkkan??  Memang 1001 kegunaan Basic-H ni... Basic-H telah diperkenalkan sejak tahun 1960...huhu..lama dah usia Basic-H ni..so lebih kurang 52 tahun kite dah ketinggalan utk menikmati kelebihan Basic-H ni kan...? ruginya...


Sila hubungi saya untuk sebarang pesanan dan pertanyaan:

NURUL AQIDAH AZAHAR 
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Email: Aqidgirl_88@yahoo.com

Google+ Followers